Om oss som arbetar i utredningen
Anna Nergårdh, särskild utredare
anna.nergardh@regeringskansliet.se
Jag som fått förtroendet att leda utredningen är läkare och disputerad forskare, och har under många år arbetat med styrning och ledning inom hälso- och sjukvården. Jag har bland annat varit biträdande regiondirektör i region Stockholm och varit ledamot i Socialstyrelsens styrelse. Mellan åren 2017 och 2021 ledde jag utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01). Att få arbeta med utvecklingen av hälso- och sjukvården, som är en så central del av människors liv och av vårt gemensamma samhällsbygge, är något av det mest meningsfulla jag kan tänka mig. Att nu få ägna tid åt de komplexa och svåra frågorna om tillgänglighet, och om hur de resurser som står till buds bäst kan komma de som behöver det mest till godo ser jag mycket fram emot
Anne Wisten, huvudsekreterare
anne.wisten@regeringskansliet.se
Jag som är huvudsekreterare i utredningen är statsvetare och har jobbat med styrningsfrågor i snart 20 år – först genom att granska regeringens styrning genom min tjänst på Riksrevisionen och sedan genom att bidra till att utföra densamma genom mina tjänster i Regeringskansliet. Jag har jobbat med vitt skilda sakfrågor – från att granska beredskapen för en influensapandemi i Sverige till hur infrastrukturplaneringen tar hänsyn till klimatmålen. I Regeringskansliet har jag bland annat jobbat med sjukvårdsfrågor på Socialdepartementet och skrivit propositionen om den högspecialiserade vården. Jag ansvarade även för väntetider i vården och tog fram de överenskommelser som gjordes inom området under de åren jag arbetade där. De senaste åren har jag arbetat med den statliga budgetprocessen och budgetsamordning, inom klimat- och sedan inom arbetsmarknadsområdet. Jag ser fram emot utredningsarbetet och även att återvända till de så viktiga frågorna om patientens bästa och att få vård efter behov.
Rebecca Mosson, sekreterare
rebecca.mosson@regeringskansliet.se
Jag är folkhälsovetare och har disputerat inom förändringsledning, implementering och ledarskap inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten vid Karolinska Institutet. Närmast kommer jag från Socialstyrelsen där jag arbetat som projektledare i regeringsuppdrag som berör tillgänglighet med fokus på att stärka och följa upp vårdens kapacitet. Tidigare har jag även arbetat med implementering och utveckling av nya arbetssätt på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin med det övergripande syftet att förbättra vården i Region Stockholm. Jag ser mycket fram emot att tillsammans med sekretariatet, såväl som många andra relevanta aktörer, få arbeta i denna utredning som berör flera viktiga aspekter om hur tillgängligheten till hälso- och sjukvården kan stärkas och bli mer jämlik.
Anton Lesse, sekreterare
anton.lesse@regeringskansliet.se
Mitt huvudsakliga fokus i utredningen kommer att vara att utreda olika juridiska frågeställningar. Jag kommer närmast från IVO men har även arbetat på TLV och flera olika domstolar. Därutöver har jag arbetat som sekreterare i Utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar (S 2020:13) och Utredningen om författningsberedskap inför framtida pandemier (S 2021:04). Denna utredning har ett brett och viktigt uppdrag och jag verkligen ser fram emot att tillsammans med sekretariatet och övriga delaktiga i arbetet ta mig an uppgiften att utreda vårdgarantin.
Martina Bergström, sekreterare
martina.bergstrom@regeringskansliet.se
Jag är statsvetare och har arbetat med hälso- och sjukvårdsfrågor i cirka tio år. Bland annat som utredare på Sveriges läkarförbund och som analytiker på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. De senaste fem åren har jag arbetat på Socialdepartementet exempelvis med frågor som rör hälso- och sjukvårdens organisering och styrning samt kompetensförsörjning. Svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet men att tvingas vänta på den orsakar lidande för många. Att vara med och bidra i arbetet för att fler ska få vård i tid ser jag mycket fram emot.