Nyheter från utredningen
13/12
Hösten har försvunnit i snabb takt, snart är det dags för helger, firanden och ledigheter. Och strax efter firandet av det nya året infaller det som väl ändå får betecknas som en högtid för en statlig utredning - överlämnandet av en första delrapport! Eftersom det är en promemoria och inte ett formellt betänkande är arbetsformen lite annorlunda än den brukar vara, och vi har haft möjlighet att arbeta med våra förslag in i det sista. Vi reflekterar här i utredningskansliet ibland över den spännande processen; att börja förutsättningslöst med ett uppdrag, att i nästa steg börja samla material, inspel och berättelser, att sedan förankra dem i faktaunderlag, och så småningom mejsla ut förslag som motsvarar det uppdrag utredningen har givits. Att sedan få provtrycka och skruva på förslagen tillsammans med expertgruppen och referensgrupperna, och till slut landa i något som kan bli ett bidrag till utvecklingen av hälso- och sjukvården. Något vi tror på. Absolut finns det i den processen uppförs- och nedförsbackar, man hittar mycket man redan visste men också ett och annat som känns som att det faktiskt tillför ny kunskap. Att den frågeställning som specifikt ska besvaras gör att man plötsligt får angripa ett område på ett nytt sätt, från ett nytt håll. Det kan ibland vara välgörande!
När det gäller vårt nu aktuella uppdrag, att ge förslag på statliga engångsinsatser för att korta köer, har det varit just så tycker jag. Det här med engångsinsatser kan vara svårt och är omdiskuterat, vi vet alla att på komplexa problem finns det inga enkla svar. Men vi har försökt hantera uppdraget genom att föreslå kraftsamling kring några specifika områden, och hela tiden med två saker i fokus; konkret patientnytta och lärande för systemet. Lärande-aspekten lyfts i våra direktiv, det tycker jag är bra. Det är förstås en poäng och en fördel för hälso- och sjukvårdssektorn att vi har ett akademiskt och forskningsbaserat förhållningssätt till det vi gör. En lärandekultur, också när nya lösningar ska prövas.
Jag vill också ta tillfället i akt att redan nu ödmjukt tacka för mångas engagemang under hösten. Vi har hunnit med att träffa våra fyra referensgrupper med representation från huvudmännen, patienter och brukare, idéburna och privata vårdgivare samt vårdens professioner vid minst två tillfällen per grupp. Vi har haft expertgruppsmöte, och också utöver det fått stöta och blöta olika frågeställningar med våra experter och sakkunniga. Och tagit emot inspel och tankar från många fler än så.
I januari överlämnar vi våra första förslag till sjukvårdsminister Acko Ankarberg. Det innebär samtidigt att vi kan bocka av en punkt i vårt uppdrag, och ta oss an den mer omfattande delen – utformningen av en ny och stärkt vårdgaranti. Hösten har givit oss insikter att ta med i det fortsatta arbetet. Vi kommer att ta vidare de bidrag och tankar vi redan fått till oss, och förstås fortsätta uppmana till fler inspel. Vår expertgrupp och våra referensgrupper fortsätta arbetet även på det nya året, och fram till dess vi lämnar vårt slutbetänkande i maj 2026. Till detta får vi återkomma, men först lite stearinljusbelysta helger och välbehövlig återhämtning. Vi hörs alltså igen, bara någon dag efter att klockorna ringt in det nya året!
/Anna
8/11
Så har det gått nästan en månad sedan vi uppdaterade här på hemsidan. Det har varit en händelserik tid! Vi har hunnit med att träffa samtliga våra fyra referensgrupper, och också haft vårt första expertgruppsmöte. Vad är expertgruppens roll i en SOU? Vad är skillnaden mellan experter och sakkunniga? Och förstås: vilka frågor ska vi tillsammans lösa utifrån direktiven, inte minst med fokus på januarileveransen. Det var några av de saker vi avhandlade på vårt möte förra veckan.
Jag tänker att det alltid är viktigt att de som deltar i ett arbete har en gemensam bild av förutsättningarna för gruppens arbete. Vi fick många kloka och viktiga inspel under expertgruppsmötet, och ser fram mot att vrida och vända våra förslag och så småningom texter med gruppen. För den som undrar över formen är ju expertgruppen att se som intern till en utredning (SOU), medan referensgrupperna ses som externa. Jag tycker som ni vet om att arbeta med hög inkludering, för att under arbetets gång också förankra våra kommande förslag. Då blir just kombinationen av expertgrupp och referensgrupper ett viktigt och mycket uppskattat inslag i utredningsarbetet. För den som vill fördjupa sig i arbetsformerna för en SOU rekommenderas kommittéförordningen, se där ett tillfälle till att öka sin förståelse för kommittéväsendet! Kan kännas högaktuellt i dessa tider när både själva verksamheten och inte minst lokalerna vi sitter i (Garnisonen) varit föremål för diskussion och frikostig medial belysning! https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kommitteforordning-19981474_sfs-1998-1474/
Kanske har ni i olika sammanhang redan tagit del av rapporteringen från hur utredningens arbete fortskrider. Vi ska ju överlämna ett pm med förslag på statliga insatser för att korta köer redan den 2 januari 2025, dvs om knappt två månader. Där har vi efter olika inspel landat i att det kommer att handla om tre insatsområden; ett område som berör rena vårdinsatser eller diagnosområden, ett område som handlar om infrastrukturen för att använda befintlig kapacitet på ett klokt sätt och ett område som handlar om att fasa ut sådant vi i enlighet med all befintlig evidens inte ska göra för att friställa kapacitet för det som faktiskt ska göras.
Så just nu är vi alltmer i ”skrivbubblan”, även om vi också fortsatt har en hel del externa möten. Intensivt men kul! Men samtidigt som vi fokuserar på januarileveransen skaffar vi oss också material och en bild av vad som blir viktigt att hantera i nästa fas, när vi under kommande år tar oss an den större helheten i vårt uppdrag.
Nu är det snart helg, och kanske ligger det snö på marken nästa gång vi uppdaterar här. Ha en fin novemberhelg!
/Anna
9/10
Utredningen är i gång!
Under rubriken ”Nyheter från utredningen” kommer vi att med jämna och ojämna mellanrum uppdatera om vårt arbete. Den här gången är det jag, Anna, som skriver några rader. Som ni vet drog vi i gång vårt arbete på allvar i mitten av augusti. Fokus i den här första delen av utredningen ligger på det vi ska leverera till ansvarig minister Acko Ankarberg och Socialdepartementet i januari: förslag på statliga engångsinsatser för att korta köer.
Förutom att sätta oss in i de sakfrågor vi enligt direktiven ska hantera är det mycket som ska hända i uppstarten. Utredningens sekreterare ska gå kurser hos Kommittéservice för att lära sig SOU-hantverket, vi som team ska etablera oss och hitta våra interna arbetsformer, en plan ska göras för utredningens arbete, rum ska invigas, rutiner skapas…det är mycket med det praktiska! Allt sådant är viktigt att få på plats i starten för att utredningens arbete sedan ska flyta på bra, att vi ska kunna samla in material, analysera och så småningom mejsla fram förslag som ska stötas och blötas med många olika aktörer i hälso- och sjukvårdssystemet.
Och apropå många aktörer: utredningens referensgrupper, fyra till antalet, är nu etablerade. Likaså är en expertgrupp utsedd, och namnen på våra förordnade experter och sakkunniga hittar ni tillsammans med referensgrupperna under rubriken ”Expertgrupp och referensgrupper”.
Utöver det har vi förstås en hel del andra möten, deltar på konferenser, träffar närliggande utredningar – vi finns helt enkelt med i sammanhang som är relevanta för utredningen och de förslag vi så småningom ska lägga. Och som jag började med, just nu har vi fokus på vår januarileverans. Formen för den blir ett PM med förslag på statliga engångsinsatser för att korta köer. Där kommer alltså inte några förslag till lagändringar, utan det handlar om vad man konkret skulle kunna göra från statens sida via engångsinsatser för att åstadkomma en bättre kösituation. Mer om detta framöver!
Önskar en fortsatt fin höst, njut av lövens färger, äpplen i höstsol och krispiga frostmorgnar!
/Anna
Anna Nergårdh förordnades som särskild utredare 1 juli 2024. Medarbetarna i kansliet förordandes från 14 augusti respektive 1 oktober.