Nyheter från utredningen

9/10

Utredningen är i gång!

Under rubriken ”Nyheter från utredningen” kommer vi att med jämna och ojämna mellanrum uppdatera om vårt arbete. Den här gången är det jag, Anna, som skriver några rader. Som ni vet drog vi i gång vårt arbete på allvar i mitten av augusti. Fokus i den här första delen av utredningen ligger på det vi ska leverera till ansvarig minister Acko Ankarberg och Socialdepartementet i januari: förslag på statliga engångsinsatser för att korta köer.

Förutom att sätta oss in i de sakfrågor vi enligt direktiven ska hantera är det mycket som ska hända i uppstarten. Utredningens sekreterare ska gå kurser hos Kommittéservice för att lära sig SOU-hantverket, vi som team ska etablera oss och hitta våra interna arbetsformer, en plan ska göras för utredningens arbete, rum ska invigas, rutiner skapas…det är mycket med det praktiska! Allt sådant är viktigt att få på plats i starten för att utredningens arbete sedan ska flyta på bra, att vi ska kunna samla in material, analysera och så småningom mejsla fram förslag som ska stötas och blötas med många olika aktörer i hälso- och sjukvårdssystemet.

Och apropå många aktörer: utredningens referensgrupper, fyra till antalet, är nu etablerade. Likaså är en expertgrupp utsedd, och namnen på våra förordnade experter och sakkunniga hittar ni tillsammans med referensgrupperna under rubriken ”Expertgrupp och referensgrupper”.

Utöver det har vi förstås en hel del andra möten, deltar på konferenser, träffar närliggande utredningar – vi finns helt enkelt med i sammanhang som är relevanta för utredningen och de förslag vi så småningom ska lägga. Och som jag började med, just nu har vi fokus på vår januarileverans. Formen för den blir ett PM med förslag på statliga engångsinsatser för att korta köer. Där kommer alltså inte några förslag till lagändringar, utan det handlar om vad man konkret skulle kunna göra från statens sida via engångsinsatser för att åstadkomma en bättre kösituation. Mer om detta framöver!

Önskar en fortsatt fin höst, njut av lövens färger, äpplen i höstsol och krispiga frostmorgnar!

/Anna

 

Anna Nergårdh förordnades som särskild utredare 1 juli 2024. Medarbetarna i kansliet förordandes från 14 augusti respektive 1 oktober.