Rapporter
Professor Bo Rothstein, som är en av Vårdansvarskommitténs experter, har fått i uppdrag av kommitténs sekretariat att författa en underlagsrapport vars huvudfokus är att undersöka vilka konsekvenser ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården kan få för medborgarnas demokratiska ansvarsutkrävande och för legitimiteten i hälso- och sjukvårdssystemet. Underlaget syftar att både att användas i kommitténs arbete och utgöra underlag för kunskapsbyggande på olika sätt.
Rapport till Vårdansvarskommittén Rothstein v2.pdf
Professor Anders Ivarsson Westerberg och docent Daniel Castillo, båda vid Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola, har fått i uppdrag av kommitténs sekretariat att skriva en underlagsrapport.
Syftet med underlagsrapporten är att ta fram ett kunskapsunderlag om administration och administrativ börda som kan användas i kommitténs arbete och analyser. Rapportens huvudsakliga fokus ska vara att undersöka vilka konsekvenser ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården kan få gällande styrningen av, och administrationen i, hälso- och sjukvårdssystemet.
Rapport av förvaltningsakademin.pdf
Docent Åsa Hansson, Lunds universitet och Ratio, har fått i uppdrag av kommitténs sekretariat att skriva en underlagsrapport. Syftet med underlagsrapporten är att analysera för- och nackdelar med olika grader av ökat statligt huvudmannaskap för hälso-och sjukvård i Sverige, kopplat till finansieringen. Fokus i rapporten ligger på effektivitets- och jämlikhetsaspekter av olika grader av centralisering. En viktig aspekt är att analysera hur finansieringen påverkar möjligheten att säkerställa ett hälso- och sjukvårdssystem som håller god kvalitet och god kostnadskontroll både på kort och längre sikt. För att göra det krävs även ett framåtblickande perspektiv, det vill säga att försöka besvara frågan hur hållbart dagens finansieringssystem är på sikt i en global och digital värld.