Kommitténs arbete

Vårdansvarskommittén har under våren haft ett internat och två sammanträden. Expertgruppen och dess 26 deltagare har haft två möten och en workshop om huvudmannaskap. Sekretariatet har utökats och är nu fullbemannat med sex sekreterare (varav en jurist), en senior rådgivare och en juridisk rådgivare.
Arbetet inleddes i höstas med en orienterande fas. Sekretariatet utarbetade en nulägesanalys av hälso- och sjukvårdssystemet som en grund och initierade olika uppdrag till forskare (rapporter). En öppen konsultation genomfördes, i likhet med var vår danska motsvarighet Sundhedsstrukturkommissionen gjorde, och omkring 70 svar inkom.
Sekretariatet har också haft ett 50-tal orienterande samtal och medverkat vid ett stort antal möten, panelsamtal och konferenser. Senast var såväl sekretariatet som flera av ledamöterna på plats i Almedalen, där frågor kopplade till vårt uppdrag diskuterades flitigt.

Just nu pågår arbete med sekretariatets underlagsrapport till kommittén om scenarioanalyser, där kärnan är att beskriva scenarier för alternativa ansvarsfördelningar i hälso- och sjukvården, att förtydliga de grundläggande begreppen (huvudmannaskap m.fl.), att utveckla ett analysramverk med bedömningsgrunder för att sedan kunna bedöma hur väl olika scenarier kan antas bidra till att uppnå reformmålen. Reformmålen har kommittén formulerat och de beskriver de mål som en förändring av huvudmannaskap ska bidra till att uppnå. Reformmålen handlar bland annat om ökad jämlikhet, ökad tillgänglighet och ökad systemeffektivitet. Scenarioanalysen är ett viktigt underlag i kommitténs fortsatta arbete med uppdraget.