Om oss som arbetar i utredningen

Annemieke Ålenius, särskild utredare
Annemieke har lång erfarenhet av hälsodatafrågor och är idag avdelningschef på E-hälsomyndigheten. Hon har tidigare bland annat varit chef för elektronisk patientjournal, Region Uppsala och varit administrativ direktör vid Akademiska sjukhuset. Hon har dessutom haft olika ledande befattningar på Statistiska centralbyrån, SCB. I grunden har Annemieke Ålenius en magisterexamen från det tekniska universitetet Twente i Nederländerna.

Bessam Saleh, huvudsekreterare
Bessam har lång erfarenhet av analys- och utredningsverksamhet i staten. Han har drivit kartläggningar, uppföljningar och utvärderingar av statlig verksamhet och det statliga åtagandet sedan 2006. Han har genomfört en rad olika undersökningar, kvalificerade utredningar och författat flertalet rapporter och statliga utredningar. Bessam kommer närmast från en tjänst som utredare på E-hälsomyndigheten.

Petter Wolff, utredningssekreterare
Petter är mycket kunnig inom området standarder för dataformat inom hälso- och sjukvården, och har mångårig erfarenhet från hälso- och sjukvårdens IT-system och organiserandet av vårdflöden som är beroende av dessa. Han har jobbat med regional strategisk IT, med utveckling av e-hälsolösningar regionalt, nationellt och privat, och kommer senast från en roll som affärsrådgivare inom life science-entreprenörskap i Acceleratorn på Sahlgrenska Science Park.

Kristina Hedberg, utredningssekreterare
Kristina är jurist med många års erfarenhet av juridiska frågor kring hälsodataregister, dataskydd och offentlighet- och sekretess. Hon har under pandemin varit placerad i den juridiska funktionen under den operativa chefen för Socialstyrelsen särskilda krisorganisation och har senaste året även varit expert i Utredningen om läkemedelsstatistik.

Lina Nilsson Levin, utredningssekreterare
Lina är assessor från Kammarrätten i Sundsvall och har mångårig erfarenhet av juridiska frågor kring hälso- och sjukvård, dataskydd och offentlighet- och sekretess. Hon kommer närmast från en tjänst som senior verksjurist på Statens servicecenter och har nyligen avslutat ett utredningsuppdrag på Socialdepartementet. Hon undervisar i frågor kopplade till myndighetssamverkan och har arbetat som kommunjurist med inriktning mot den kommunala socialtjänsten och hälso- och sjukvården.