Om oss som arbetar i utredningen

Särskild utredare

Carina Ohlsson, särskild utredare
e-post: carina.ohlsson@regeringskansliet.se

Jag tycker att det är både hedrande och utmanande att ha utsetts som särskild utredare för ett så viktigt och svårt uppdrag som den här utredningen är. Jag är sedan 1998 ordinarie Riksdagsledamot. Just nu är jag ledamot i Socialförsäkringsutskottet där jag ansvarar för migrationsfrågor, ett uppdrag som jag har haft sedan 2014. Jag har även politiska uppdrag såväl kommunalt som på Europanivå, Kommunfullmäktiges ordförande i Lidköping och ledamot i Europarådets parlamentariska församling. I Europarådet arbetar jag bland annat med barnrättsfrågor och har gjort det i många år. Jag är även väl förtrogen med Socialtjänstlagen eftersom jag under 12 år var ordförande i Unizon (riksförbund för kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer) och idag är ordförande i en lokal kvinnojour. Jag har också varit ledamot i flera utredningar.

Sekreterare

Marta Nannskog, huvudsekreterare
tel: 073- 351 98 92
e-post: marta.nannskog@regeringskansliet.se

Min roll som huvudsekreterare i utredningen ser jag som ett otroligt viktigt och ansvarfullt uppdrag då det är mycket som kan och behöver göras för att förbättra livet för barn som av olika anledningar växer upp i samhällets vård. Jag blev socionom 2003 och har arbetat nästan hela mitt yrkesliv inom den sociala barn- och ungdomsvården i diverse olika roller, både i Sverige och ett antal år i Norge. De senaste fem åren har jag arbetat på Sveriges Kommuner och regioner (SKR) med bland annat utveckling och vägledning av kommunernas socialtjänst när det gäller barn- och ungdomsfrågor och digitalisering. Jag hoppas att tillsammans med barn, unga, kommuner, organisationer och andra aktörer kunna bidra till att ta fram förslag som gör en skillnad på riktigt i utsatta barns liv och framtid.

Pär Alexandersson, sekreterare
e-post: par.alexandersson@regeringskansliet.se

Mitt arbete i utredningen utgår ifrån erfarenheter på nationell nivå med frågor om institutionsvård för barn och unga. Senast var jag projektledare på Socialstyrelsen för utveckling av integrerad vård för unga i SiS särskilda ungdomshem som också har stora behov av psykiatrisk vård. Men institutionsvården är en del av den helhet som utredningens direktiv handlar om. Jag ser mycket fram mot att få möjlighet att arbeta både brett och konkret för kvalitet i alla delar av samhällsvården. Till mina erfarenheter hör också att jag arbetat i sekretariatet för flera tidigare statliga utredningar, bland annat översyner av LVU och socialtjänstlagen.

Cecilia Östergren, Sekreterare
cecilia.ostergren@regeringskansliet.se

Mitt fokus i utredningen är att utreda juridiska frågor. Jag har under flera år arbetat som jurist på Socialstyrelsen med frågor om handläggning och dokumentation för socialtjänsten på ett övergripande plan men också ofta arbetat i projekt som rör socialtjänstens verksamhet för barn och unga. Därutöver har jag förutom flerårig erfarenhet från allmän förvaltningsdomstol också erfarenhet från kommunalt arbete med äldreomsorg och tillsyn över individ- och familjeomsorg. Jag ser verkligen fram emot att få vara delaktig i att skapa lösningar för de angelägna frågor som den här utredningen har på sitt bord.